6 tips voor het checken van je teksten

In de razendsnelle online wereld is het mega belangrijk om je teksten goed te checken voordat je ze met de wereld deelt. Een klein foutje sluipt er namelijk zo in en sommige mensen kunnen daar echt kriegel van worden, terwijl anderen er gewoon overheen lezen. Om ervoor te zorgen dat jouw teksten goed overkomen en effect hebben, zijn er een paar belangrijke dingen waar je op moet letten bij het checken ervan.

 1. Taalfouten: Check goed op taalfouten, want die wil je echt vermijden. Sommige lezers merken het niet eens op, maar anderen worden er helemaal gek van. Dus neem even de tijd om je tekst goed na te lezen en de foutjes te fixen voordat je ‘m online zet.

 2. Taalgebruik: Blijf gewoon jezelf en praat zoals je altijd doet. Als je normaal gesproken netjes en formeel schrijft, is het best raar als je opeens met hippe woorden gaat strooien. Zorg ervoor dat je consistent bent in je taalgebruik en dat het past bij wat je doelgroep verwacht.

 3. Doelgroep: Denk aan je doelgroep terwijl je schrijft. Soms is het verleidelijk om vakjargon te gebruiken omdat het zo vertrouwd voor je is. Maar voor je doelgroep kan dat helemaal abracadabra zijn. Check dus of je tekst aansluit bij wat je doelgroep begrijpt en leuk vindt.

 4. Taalniveau: Iedereen leest op een ander niveau, maar we hebben allemaal de neiging om korte zinnen makkelijker te lezen, te begrijpen en (belangrijk!) te onthouden. Dus houd je zinnen kort en simpel, zodat je boodschap goed overkomt. Gebruik waar kan maximaal 12 woorden in een zin.
  Zoals je ziet hou ik me daar nu niet aan. Ik weet namelijk dat jij, mijn doelgroep, deze langere zinnen goed kan verwerken. Toch zijn korte zinnen ook voor jou fijn. Je scant ze lekker snel. En onthoudt zo beter wat ik schreef.

 5. Beïnvloedingstaal: Met woorden kan je spelen en gevoelens overbrengen. Denk na over welk gevoel je de lezer wilt geven. Je kent vast wel de truc om levendig te schrijven, toch? Bijvoorbeeld: “Hij liep hijgend, diep in gedachten verzonken, over het hobbelige pad terwijl de koude wind pijnlijk in zijn gezicht sneed.” In plaats van: “Hij liep over het pad. De wind sneed in zijn gezicht.” Je kan hiermee experimenteren door woorden met verschillende betekenissen te gebruiken. In plaats van een negatieve lading van de koude wind die pijn doet, kan je het een positieve draai geven door bijvoorbeeld te schrijven: ” …terwijl de frisse wind een warme gloed op zijn gezicht toverde.”
  Voel je het verschil?

 6. Waar schrijf je voor? Schrijf je een blog? Een nieuwsbrief of een social media post? Dat maakt echt verschil. Check of je tekst past bij het medium waarop je ‘m wil delen.
  Het is super belangrijk om je teksten goed te checken voordat je ze online gooit, zodat je effectief communiceert. Let op taalfouten, houd je taalgebruik in de gaten, sluit aan bij je doelgroep, gebruik het juiste taalniveau, speel met beïnvloedingstaal en zorg dat je tekst past bij het medium waarvoor je schrijft. Als je deze dingen in gedachten houdt, ben je goed op weg naar succes met je geschreven content!

Veel geluk met het schrijven en delen van je teksten!
Heb je behoefte aan feedback? Ik lees ze graag met je mee. Mail of stuur me een appje en je ontvang (gratis, services van de zaak) mijn reactie in je inbox.

Comments are closed.